Maak je regelmatig gebruik van Instagram dan heb je waarschijnlijk al eens van Linktr.ee gehoord. Linktree is net zoals Linkin.bio en Elink een oplossing om meer links aan je Instagram Bio toe te voegen. In deze blog leg ik je uit dat je deze tools helemaal niet nodig hebt om je eigen Linktree te maken. Sterker nog, het is veel verstandiger om dit via een landingspagina op je website te regelen.
Wat is Linktree?
Heb je nog nooit van Linkree gehoord en denk je “Huh Linktree? ? Wat is dat en wat moet ik ermee?” Linktree wordt vooral op Instagram gebruikt om een actuele link te delen. Het nadeel van Instragram is dat je maar op één plek een link kan plaatsen en dat is in je Bio of profielomschrijving. Tenminste dat geldt voor de meeste Instagram gebruikers. Instagrammers met meer dan 10.000 volgers, kunnen ook een link aan hun Insta Stories toevoegen.
Veel Instagrammers worden beperkt doordat ze slecht één link kunnen gebruiken. Om deze beperking te omzeilen wordt er vaak bij een nieuwe post naar de link in de Bio (#linkinbio) verwezen. Het nadeel hiervan is dat je bij iedere post de link in je Bio weer moet aanpassen. Èn wanneer iemand een oudere post voorbij ziet komen, is de link niet meer actueel. Om hier een oplossing voor te verzinnen, zijn er tools zoals Linktr.ee en Linkin.bio bedacht. Tools die voor Instagrammers met een eigen website totaal overbodig zijn. Maak gewoon je eigen landingspagina en je hebt je een Instagram Linktree.
Hoe maak je een Linktree landingspagina?
Het idee achter je eigen landingspagina is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je namelijk nodig hebt, is een eenvoudige pagina met links naar je belangrijkste pagina’s en je actuele nieuws. Èn, omdat het een pagina binnen je eigen website is, kun je deze zo mooi maken als je zelf wilt. Je kunt hem helemaal naar jouw smaak stylen. Hoe pak je dit nu aan?
- Stap 1: Je maakt een nieuwe pagina aan binnen je website. Deze pagina maak je met een blanco template, zodat je geen last hebt van je navigatiemenu en eventuele widgets. Je geeft deze pagina een korte, praktische naam, zoals ‘instagram’ of ‘linkinbio’ en je zorgt ervoor dat deze pagina niet zichtbaar is op je website. Je wilt tenslotte dat alleen mensen via Instagram op deze landingspagina komen.
- Stap 2: Nu ga je aan de slag met het ontwerp van je pagina. Bovenaan zet je een foto van jezelf of het logo van je bedrijf. Vervolgens plaats je met behulp van buttons hier jouw belangrijkste links onder. Om het de bezoekers van je landingspagina het zo makkelijk mogelijk te maken, plaats je er nog meer relevante informatie onder. Bijvoorbeeld je laatste blog, gevolgd door een button naar je vorige artikelen. Eventueel icoontjes van te volgen social media en niet te vergeten je contactinformatie, zodat bezoekers direct contact met je op kunnen nemen.
- Stap 3: Wanneer je tevreden bent met het ontwerp van je pagina, publiceer je deze en update je de link in je Instagram Bio met de link naar je landingspagina. That’s it ?
Voordelen van een eigen landingspagina
Het grote voordeel van een eigen Linktree landingspagina, is het positieve effect op je vindbaarheid in Google. Simpelweg doordat je vanuit Instagram meer bezoekers naar je website trekt (I.p.v. dat je ze naar een ander platform stuurt). Daarnaast kun je in Google Analytics beter de impact van je Instagram postings meten. In Google Analytics zie je ze terug als ‘Instagram’ en niet al ‘referral’ verkeer. Hierdoor kun je beter zien op welke links mensen doorklikken en op welke links mensen afhaken. En dit biedt weer mogelijkheden voor testen en verbeteren.
Naast de bovenstaande voordelen, is een ander groot voordeel dat je jouw landingspagina geheel naar eigen inzicht en huisstijl kan inrichten. En dat is weer belangrijk voor je merk.
Kortom, heb je een eigen website, maak dan gebruik van de mogelijkheden die dat biedt. Je zal zien dat het je veel voordelen biedt.
Meer online marketing en webdesign tips?
Schrijf je in op de nieuwsbrief voor meer online marketing en webdesign tips of neem gewoon even contact op wanneer je een praktische vraag hebt. Schroom niet en bel, mail of app.