0575 – 757055 contact@alwaysahead.nl

Afgelopen week werd ik gebeld door een goede bekende van me. Haar website was gehackt en of ik haar kon helpen dit probleem op te lossen. Een aantal jaren geleden had ze een website laten maken en het webdesign bureau die haar website ontworpen had, was ermee gestopt. En hoe nu verder?

Wat was er gebeurd?

In Google verscheen de melding dat haar website mogelijk was gehackt. En wanneer je op de link van haar website klikte, werd je doorgestuurd naar websites met schaars geklede dames. Kortom haar website was inderdaad gehackt. Een eerste korte analyse wees uit dat het probleem al vanaf eind juli speelde. Dit was het moment waarop voor het eerst dubieuze bestanden aan haar website waren toegevoegd. En tot overmaat van ramp was ook nog eens de database van de website gehackt en bleek er geen backup voorhanden te zijn. En daar sta je dan met een gehackte website en geen fatsoenlijke backup om op terug te vallen.

Lang leve Wayback Machine

Gelukkig is er altijd nog Wayback Machine. Niet dat je er je bestanden mee terug krijgt of er een backup mee terug kan zetten. Je kan er wel mee terug in de tijd en zien hoe je website er op een bepaald moment in het verleden eruit zag. En je kan op die manier in ieder geval je teksten nog kopiëren zodat je niet alles opnieuw hoeft te verzinnen.

Had de hack voorkomen kunnen worden?

Helaas is het voorkomen van een hack nooit 100% te garanderen. Maar je kan de kans op een hack wel fors verkleinen. Door in ieder geval je website goed te beveiligen en ervoor te zorgen dat deze altijd up-to-date is. Want vooral in dit laatste schuilt het gevaar. Verouderde software zorgt voor lekken in je Content Management Systeem (CMS) en daar maken hackers dankbaar gebruik van.

Website onderhoud houdt je website up-to-date

Het CMS is de basis van je website. Net als dat Windows de basis is van je pc en MacOS van je Apple computer. En net als bij deze beide operating systemen komen er voor je Content Management Systeem ook continu nieuwe updates uit. Updates die nieuwe functionaliteit toevoegen of beveiligingslekken dichten. Maar deze updates worden niet automatisch geïnstalleerd. Dit moet je zelf doen of laten doen. En daar ontbreekt het in de praktijk vaak aan met alle gevolgen van dien.

Door updates tijdig door te voeren, voorkom je niet alleen problemen, je krijgt er vaak ook nieuwe functionaliteit bij waardoor je website bij de tijd blijft en volledige vervanging in principe niet meer noodzakelijk is.

Gevolgen van een gehackte website

De gevolgen van een gehackte website is voor veel ondernemers onbekend. In de eerste plaats heb je de zichtbare schade van een niet meer functionerende of verminkte website. Maar daar blijft het vaak niet bij. Google is er vaak als de kippen bij om in de zoekresultaten te melden dat jouw website mogelijk gehackt is. Met als logisch gevolg dat bezoekers je website gaan mijden. Deze melding kan je gelukkig laten verwijderen door aan Google aan te geven welke maatregelen je hebt getroffen om de hack ongedaan te maken en toekomstige hacks te voorkomen. Maar meestal is hiermee het leed nog niet geleden.

Bij veel hacks wordt er een groot aantal links naar je website aangemaakt. Links die door Google worden geïndexeerd en die na het ongedaan maken van de hack niet meer bestaan en dan tot 404-pagina’s leiden (pagina wordt niet gevonden). En dat vindt Google weer niet leuk waardoor je website op een lagere (lees slechtere) positie in de zoekresultaten van Google verschijnt. Wat weer betekent dat je deze oude, niet bestaande links weer moet zien op te ruimen. Al met al een hoop gedoe dat veel tijd en geld kost waar je niet op zit te wachten.

Voorkom problemen

Wil je bovenstaande ellende voorkomen, laat dan je website goed beveiligen en zorg ervoor dat updates tijdig worden geïnstalleerd. Het bespaart je niet alleen de kosten van het herstellen van je website. Het zorgt er ook voor dat je goed blijft scoren in de zoekresultaten van Google.